Bagolykő Birtok

Ketten 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Rózsakő, Olaszrizling

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

14 C

Maradék cukor

3 g/L

Érett, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromák, teakeksz, dinnye, enyhe virágosság. Tiszta, selymes kortyok, ugyanakkor nagyon friss az élénk savszerkezetnek köszönhetően. Ahogyan a bor neve is utal rá, ez nem egy társasági bor, ami könnyen csúszik, itt meg kell adni a módját! Az olaszrizling jegyeit remekül hordozza, hosszú keserű mandulás lecsengéssel, amit megkoronáz az ásványosságot kifejező rózsakő.

  • Sós
  • Krémes
  • Különleges

2 900 Ft

Egységár: 3 867 Ft/L

Rendelhető
  • Sós
  • Krémes
  • Különleges

Érett, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromák, teakeksz, dinnye, enyhe virágosság. Tiszta, selymes kortyok, ugyanakkor nagyon friss az élénk savszerkezetnek köszönhetően. Ahogyan a bor neve is utal rá, ez nem egy társasági bor, ami könnyen csúszik, itt meg kell adni a módját! Az olaszrizling jegyeit remekül hordozza, hosszú keserű mandulás lecsengéssel, amit megkoronáz az ásványosságot kifejező rózsakő.

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Rózsakő

Kéknyelű és budai zöld fajták keresztezésével állította elő Király Ferenc 1957-ben. Nevét a Kisfaludy-ház felett található bazalttömb adja, ahol a hagyomány szerint gyakran üldögélt Szegedy Róza. Bora jól érlelhető, testes, a kéknyelűhöz hasonlóan kemény savkarakterű, de annál aromatikusabb. Alapvetően a badacsonyi és a balaton-felvidéki borvidéken termesztik, de került belőle már a Mátrába és a Kunságba is, területe ma összesen 17 ha.

Olaszrizling

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.